Branding

Brandingkajaken is een dynamische tak van de kanosport die k bij Kanowaard wordt bedreven. Doordat het strand met de auto minder dan een half uur rijden is vanaf de vereniging gaan veel leden 's zomers overdag of 's avonds even spelen in de branding bij Egmond of Hargen. Eens per jaar staat het op de kalender als verenigingsactiviteit. De zomer door gaan een aantal leden elke maandagavond naar Hargen aan Zee. We mogen dan omkleden en koffiedrinken bij Europagaai.

peddelblad in debranding

Brandingvaren wordt vaak gedaan in een wildwaterkajak maar ook wel met een zeekajak. Ook zijn er leden die de wendbaarheid van een polokajak hiervoor prefereren. Maar welke boot ze ook verkiezen, allen dragen zij een zwemvest en een helm, want ook hier staat de veiligheid voorop.

Eenmaal ingestapt bij de waterlijn wordt door de steile brandinggolven heen gevaren, die soms wel tot anderhalve meter hoog zijn. Doorgevaren wordt tot het punt waar deze golven overgaan in een deining, waar de golven niet meer breken. Daarvandaan wordt dan omgekeerd en vervolgens wordt getracht, opgeduwd door een golf, snel voorwaarts naar het strand terug te surfen. Als dat niet lukt ontaard deze poging vaak in een spectaculaire zijdelingse Bongo-slide. Dan weet je k eens hoe het voelt om in een wasmachine te zitten! Als de golf je dan tch omduwt wordt het eskimoteren of zwemmen.....Pure Rock-and-Roll!

wit water kano tegen grote golf golfsurfen zonsondergang

Brandingkajakken kan ook prima beoefend worden door wat minder ervaren kajakkers, de lol is er zeker niet minder om. Echter iemand met een goede peddeltechniek zoals het goed kunnen maken van een peddelsteun of zelfs eskimoteren is natuurlijk wel in het voordeel. Je blijft dan langer in je boot zitten en hoeft minder te zwemmen. Voor belangstellenden is het leuk om deze tak van de kajaksport vanaf het strand te bekijken. Er worden immers geen afstanden gevaren, de brandingkajakker blijft heen en weer varen tussen strand en zeedeining.

Vanwege de zeewatertemperatuur en het veelvuldig nat worden wordt er in de winter en het vroege voorjaar nauwelijks in de branding gevaren. Ook bij harde aflandige wind of onweer wordt er niet gevaren in de branding.