Branding voorspellen

Aan de hand van een aantal gegevens kan je de branding voorspellen, Windguru heeft alles al voor ons op een rijtje gezet en conclusies aan verbonden.

Windguru

Toelichting:

Meteorologisk institutt og NRK

Ook het Noors meteorologisch instituut (yr.no) heeft veel nuttige gegevens verzameld in zogenaamde marinogrammen. Hieronder de actuele voorspelling voor Hargen de komende 48 uur. Klik op het marinogram voor een overzicht van Nedeland en België.

marinogram Hargen

De rode lijn is de luchttemperatuur, de rode stippellijn de watertemperatuur. Net als bij Windguru zijn dit computer berekende gegevens waarbij voor de golfhooogte geen rekening is gehouden met de invloed van het strand. De golfperiode ontbreekt helaas helemaal in het marinogram.

Beachcam Bergen aan Zee

Onder andere in Bergen aan zee is een camera op het strand gericht, daaraan kan je zien of er branding is op dit moment. De camera staat bij een particulier en heeft wel eens storing, let dus even op de datum onder in het plaatje.

Bergen aan Zee Webcam

Meer beachcams vind je op http://www.checkcams.com/holland/strandcams

Golfhoogte

Golven ontstaan (meestal) door wind die over water waait, de hoogte van de golven is afhankelijk van een aantal factoren:

Specifieker voor de branding:

De significante golfhoogte is het gemiddelde van de hoogste éénderde van de golven, ervaren zeelui schatten dat ook in als de golfhoogte op dat moment. Soms ontstaat een golf met meer dan het dubbelle van de significante hoogte, dat noemt men dan een monstergolf.

Golven kunnen van heel ver komen, een storm op de noordelijke Atlantische Oceaan een paar dagen eerder kan dus een prachtige branding opleveren bij mooi en windstil weer hier. Het waait op meerdere plekken op zee en golven buigen ook nog af rond eilanden of zandbanken en reflecteren op harde dijken. Je zal dus meestal gelijktijdig golven uit diverse richtingen hebben met ook nog verschillende hoogte en periode. Niet wiskundigen noemen dat een klotsbak.

Voor heel grote golven van grote afstand zit meestal Engeland in de weg dus in de praktijk is twee à drie meter hoog op onze kust al behoorlijk veel. Die twee meter is voor de meeste (Kanowaard)kajakkers ook wel een beetje de bovengrens, zeker als het ook nog waait.

breedgolf front lopende golf klot golven