Canadese Kano

duoEen Canadese kano is open en veel stabieler dan een kajak. Hij wordt voortbewogen door middel van een enkelbladige peddel die vaak van hout is gemaakt maar voor het wildwatervaren worden er ook vaak aluminium stelen met polyester bladen gebruikt. De koolstof peddels worden meestal door de wedstrijdvaarders gebruikt. Je peddelt dus maar aan ťťn kant van de kano. Dit vereist een iets andere techniek dan die van het varen in een kajak. Ook kun je in een Canadese kano rustig even anders gaan zitten of iets uit je bagage te pakken zonder dat je dan eerst naar de kant moet.

Het fijne van een Canadese kano is dat je er veel meer bagage in kunt vervoeren dan in een kajak. Dit maakt hem uitermate geschikt voor kampeervakanties. Dan laad je de kano vol bij opstapplek met de kampeeruitrusting, kleding, drinken en voedsel voor een langere tijd (en boeken, spelletjes etc.). De manier van laden vereist enige handigheid. De zwaarste bagage ligt in het midden. Je moet wel zorgen dat de bepakking waterdicht is. Dan stap je zelf in, als je alleen vaart zit je achter, vaar je met zijn tweeŽn dan vaart er ook een voor. De achterste peddelt en stuurt, de voorste peddelt meestel alleen en corrigeert af en toe.

kamperen inpaken

Zo vaar je heerlijk relaxed naar de eerste camping toe. Onderweg geniet je van de rust en de natuur. Op groter water blijf je in de buurt van de kant. Je hebt een unieke kijk op de omgeving. Voor al in het voorjaar, als het riet nog niet zo hoog staat heb je een weids uitzicht. Bij de camping aangekomen laad je de spullen uit, zet je de tent op en richt je hem in. De kano trek je op de wal en leg je op zijn kant zodat hij niet nat wordt als het regent. De volgende dag leg je de kano weer in het water en laad je hem weer vol. Dan vaar je weer verder naar de volgende camping. Ook met kinderen is dit heel leuk om te doen. Ze kunnen al gauw mee peddelen en er is zoveel te zien onderweg op de oever en zeker ook in het water, dat ze zich niet zullen vervelen. Op elke camping is vaak wel wat te doen voor kinderen en de kano is groot genoeg om ook nog wat speelgoed of spelletjes mee te nemen. Zo'n vaarvakantie kun je heel goed doen in Nederland. Denk bijvoorbeeld eens aan de Weerribben, de Biesbosch of Friesland. Overal waar veel bevaarbaar water is zijn ook regelmatig campings te vinden en ze hebben altijd plaats voor kleine tenten.

zwedenNog zo'n land waar heel veel gevaren wordt in dit soort kano's is bijvoorbeeld Zweden. Behalve een prachtige natuur heb je daar het recht om wild (als in: rustig maar in de vrije natuur) te kamperen. Natuurlijk moet je er altijd voor zorgen dat je de kampeerplaats weer schoon en netjes achterlaat. Je neemt het afval ook mee. Er zijn daar veel officiŽle wild kampeerplaatsen met een vaak een eco-toilet. Dit ruikt niet fris maar ze zijn relatief schoon. (Als je zo'n toilet onprettig vindt kan je ook een klein schepje meenemen, een kuiltje graven, je behoefte doen en het weer afdekken.) Bij elke wildkampeerplaats vind je ook een vuurplaats. Vaak ligt er ook al hout klaar. Je moet dus wel zorgen dat je een bijl en zaag mee hebt om de boomstammen in kleinere stukken te kunnen verdelen. Ook voor kinderen is dit geweldig. Welk kind houdt er nou niet van om een vuurtje te stoken, een stok te snijden en dan brood te bakken, appels te poffen, worstjes te warmen of marshmallows te roosteren boven een vuur? De volwassenen zitten er gezellig omheen, praten met mede kampeerders. Je ontmoet mensen van diverse nationaliteiten terwijl het ook voor kan komen dat je een heel eiland voor jou alleen hebt. De ultieme vakantie dus (althans, voor sommige mensen).

Voor vrijwel alle soorten water is een geschikte Canadees te vinden, zelfs voor het extreem wildwatervaren zijn er robuuste en wendbare modellen te koop. Ook zijn ze te koop in solo en meerpersoonsuitvoeringen, meestal aangeduid met een 'C' en een nummer voor een aantal personen (C10 is dus een 10 persoons Canadees). Voor de wildwater Canadezen worden luchtzakken gebruikt als vervanging voor spatzeilen, want waar lucht zit kan immers geen water komen. Een spatdek biedt op 'echt' wildwater geen goede oplossing, water komt dan toch waar het eigenlijk niet gaan kan (behalve voor de slalom Canadezen die aparte mangaten hebben).

Deze van oorsprong indiaanse kano's waren vroeger van hout en berkenbast vervaardigd maar tegenwoordig meestal van Royalex, polyester, K glass, kevlar of een mix van kevlar en koolstofvezel en zelfs van bisonyl (verstevigd ripstop nylon). Een vergelijkbare boot van (zeehonden)huid wordt gebruikt door de Inuit en heet een Umiak.

Bij Kanowaard wordt in enige mate aan Canadeesvaren gedaan. Er zijn 2 Canadese kano's van de vereniging aanwezig zodat het voor een ieder mogelijk is om het eens te proberen.

spitfire

Ook beschikt de vereniging over een Canadees met 7 zitplaatsen met de naam Spitfire. Het is een opgeknapte en omgebouwde wedstrijdroeiboot en ook nu nog even snel als de naam doet vermoeden. Met een groepje kan in no-time naar Alkmaar gepeddeld worden.