Cursus aanbod Kanowaard


Introductie cursus Kanovaren

Elk jaar in mei beginnen we met de introductiecursus voor belangstellenden.

Tijdens deze cursus leren we de cursisten onder andere in- en uitstappen, bootbeheersing, balans, peddeltechnieken en stuurtechnieken.

Ook behandelen we een stukje theorie over bijvoorbeeld de vaarregels op het water en over veiligheid en geven we aandacht aan materiaal en benodigde kleding.

De introductiecursus bestaat uit 6 lessen op aaneenvolgende woensdagavonden en wordt gegeven in kleine groepen zodat iedereen genoeg aandacht krijgt.

Voor leden die al een tijdje varen maar hun vaartechnieken willen verbeteren hebben we een aparte les groep. Daarin wordt onder andere extra aandacht gegeven aan (zelf-)reddingen en nieuwe technieken.

Cursus Diploma Kanovaren A

Wil je na de introductiecursus nog meer leren, en bij voldoende belangstelling, kun je door voor het diploma Kanovaren A. Deze curcus wordt gegeven door een erkende instructeur.

Deze cursus wordt dan afgesloten met een officieel NKB examen.

cursuscursuscursus

Het examen bestaat uit 3 onderdelen. Het 1e onderdeel is de theorie, d.m.v. meerkeuze vragen wordt dan de kennis van de cursist getoetst. Het 2e onderdeel is afstandvaren, hier moet een afstand van 7 km binnen 5 kwartier gehaald worden, ook wordt gekeken hoe men vaart. Als laatste onderdeel de vaartechnieken. Voorwaarts- achterwaartsvaren, boogslagen, zijwaartse trekslag, stoppen, keren en omgaan worden dan beoordeeld.


Reddingstechnieken in het zwembad

cursuscursuscursus


In het kader van het kanowinterprogramma worden in de wintermaanden, naast het eskimoteren, ook de reddingstechnieken op het water behandeld.

Kanovereniging Kanowaard organiseert daarvoor een aantal lessen in het zwembad.

Tijdens deze cursus oefenen we de technieken zoals zijwaarts verplaatsen, de hoge en lage steun, eskimoteren, zelfreddingen etc. (zie onze techniek afdeling). Ook leren we de verschillende soorten reddingen zoals: X-redding, H-redding en Puntjes-redding.

Verder wordt gedaan aan de veiligheid, onderkoeling en stabiliseren van drenkelingen.

Bij de cursus reddingstechnieken mag de cursist zijn eigen materiaal meenemen en uittesten maar de vereniging neemt ook zelf polobootjes en oefenkano's mee naar het zwembad.