Eskimoteren

C2C rol

Eskimoteren, de eskimorol of kortweg rollen is een heupbeweging ondersteund met je peddel om na omslaan weer boven water te komen. Op internet zijn overal wel instructies te vinden, daar hebben we niet veel aan toe te voegen. Wel bespreken we hier wat aspecten.

Veiligheid

Uit veiligheidsoogpunt is het normaal gesproken geen noodzaak om te kunnen eskimoteren! Bij geen enkele activiteit van Kanowaard wordt je geacht dit te kunnen. Ook het NKB diploma zeevaardigheid vereist bijvoorbeeld geen eskimoteren, wel reddingen. Dat gezegd hebbend is het wel zo dat op hogere klassen wildwater en op zee onder echt extreme omstandigheden goed en trefzeker kunnen eskimoteren wel van belang voor je veiligheid kan zijn.

Vaardigheid

Omslaan kan je altijd overkomen, uitstappen is dan natuurlijk altijd mogelijk maar meestal kost dat een hoop tijd en is het gewoon koud en oncomfortabel. Als je het voor elkaar krijgt zelf weer overeind te komen heb je wel een natte kop maar je vaart gewoon verder alsof er niks is gebeurt. Stoer toch!

In de branding kan je door te rollen een nieuwe dimensie aan je spel toevoegen, bovendien spaar je veel tijd en kracht door niet terug te hoeven naar het strand.

Sport

De basis Groenlandstijl is minder geschikt voor wildwater omdat je gezicht minder goed beschermd wordt. Eindigen op je achterdek is geen ideale positie om een eventueel volgend probleem op te vangen.
Daarom vereist deze rol verdere bekwaming.
Rollen gaat verder dan alleen een veiligheidsissue, met name Groenlandstijl eskimoteren is een eigen tak van sport. Google maar eens op qajaq. Bij Kanowaard zien we een groeiende belangstelling voor Groenlandse kajaks en peddels. De eigenaren (m/v) bezigen dan termen als Butterfly of Armpit-roll. Die Engelse benamingen zullen binnenkort wel opgevolgd worden door Groenlandse, we wachten dan ook vol spanning op iemand die claimt de Nusutsinneq kinngunani iluarisamut te beheersen.

Mede door het zeekajakforum is, in Nederland de belangstelling voor Groenlandstijl varen en rollen groeiende maar er worden nog geen wedstrijden georganiseerd. In heel Europa is (was) er slechts één die internationaal mee kan komen, de Duitse Freya Hoffmeister. Andere grote namen zijn Dubside, Alison Sigethy, Helen Wilson en de meervoudig kampioen Maliqiaq Padilla.

Spel

Waar sport is is ook spel, creatief omgaan met vaardigheden. We zien in het zwembad en buiten dan ook badmintonbatjes, skippyballen en zelfs melkflessen om met te rollen. Wat dacht je van omvallen, onder water met een ander van boot wisselen en weer oprollen? Of rollen met behulp van een elektrische guitaar, dat is natuurlijk pure Rock and Roll.

batje klooien stoeien handrol

Leren

Een enkeling leert het in een middagje maar de meesten onder ons doen er een paar jaar over om eskimoteren via een trucje tot een echte vaardigheid te maken dus wanhoop niet als het niet zomaar lukt. Veel kanowaardleden willen je graag helpen met leren rollen in het zwembad of in de zomer voor de steiger. Hoewel de branding wat minder geschikt is voor instructie ervaar je wel het nut van kunnen rollen en soms gaat het er zelfs makkelijker dan op vlak water.

Naast de persoonlijke instructie kan je via de volgende links heel veel leren: