Klussen

Naar aanleiding van het Startschot 2010 is er een klusdag georganiseerd waar diverse leden onder begeleiding zelf hebben geklust aan de eigen boot. Hieronder een uitleg van een aantal klussen. Door op een foto te klikken open je een groter exemplaar.

Onderhoud Groenlandpeddel

Ik ben sinds kort de trotse bezitter van een tweedehands Groenlandpeddel van 'red cedar' hout. Er waren enige invloeden van zoutwater zichtbaar, dus was de peddel aan een onderhoudsbeurt toe alvorens deze te gaan gebruiken. Ik had van de vorige eigenaar een keurige beschrijving van de fabrikant meegekregen. Hierop werd geadviseerd om de peddel eerst licht te schuren (volgens Bart schuren dwars op de nerfrichting omdat je anders vooral het zachte hout tussen de nerfen wegschuurd, dan krijgt je ribbels in plaats van een vlak oppervlak).

Eerst een keer met een mengsel (50%-50%)van Gomterpentine en Chinese Tungolie in wrijven. De gomterpentine zorgt ervoor dat de Tungolie dieper kan binnendringen in het hout. Tungolie heeft een sterk waterafstotende werking en brengt de peddel weer mooi op kleur. De eerste laag moet een dag intrekken en dan worden uitgewreven. De tweede laag van pure Tungolie kan de tweede dag al worden aangebracht. De olie moet ook dan weer een dag intrekken om vervolgens te worden uitgewreven. Ik heb de instructies opgevolgd met een prachtig resultaat. Ik heb het bijbehorende werpstokje (voor de harpoen, die er helaas niet bij zat) ook behandeld. Deze heb ik inmiddels in het zwembad uitgeprobeerd als hulpstuk bij het rollen en de druppels bleven er mooi opstaan. De peddel moet nog worden getest. Wordt vervolgd...

RiaD

klusfoto
Schuren dwars op de nerf
klusfoto
Dat blik moet open
klusfoto
De doek met tungolie voorzichtig behandelen, het kan zomaar in de fik vliegen

Naam geven

Nu ik de trotse bezitter ben van een knalgele explorer werd het tijd om de kajak een naam te geven en die op de kajak te zetten. De letters heb ik online besteld bij Kramer Belettering te Andijk, in de webshop kun je de naam bestellen die je je kajak wilt geven. Je kunt online bepalen hoe groot de letters moeten worden en welk lettertype je mooi vind. Er is ongelovelijk veel keuze in lettertypes en je mag gerust weten dat ik er heel wat tijd in gestoken heb voor ik DE perfekte letter had.... een omvallende o, een golvende Z en de Heineken e.

Na betaling met ideal had ik ze al met een dag of 2 in huis. Helaas was het nog te koud om te plakken maar daar kwam de klussendag...lekker weer, warm genoeg. Eerst de kajak goed ontvetten en dan is het zaak dat de sticker een beetje recht geplakt wordt. Vergeet niet de tekst goed aan te drukken! Daarna verwijder je de overdrachttape. Op de site van Kramer vind je ook een plakinstructie.

De champagne volgt nog op het juiste moment.... IK DOOP U... JoZee, en wens u een behouden vaart

klusfoto
Voorzichtig lostrekken
klusfoto
Inspecteren

Luik waterdicht maken

klusfoto
Relaxed
klusfoto
Strip losmaken
klusfoto
Resten verwijderen
klusfoto
Zou het nu wel waterdicht zijn?

Bijwerkplekjes

klusfoto
Is dit een probleem?
klusfoto
En die dan?
klusfoto
Daar mag wel iets aan gebeuren
klusfoto
De hele skeg dan maar van een laagje glas voorzien

Bodemslijtage


Door het schuiven met hakken slijt de bodem door
klusfoto
Aan de binnenkant een matje erop
klusfoto
Polyester hard beter uit bij verwarmen

(We hopen op een foto van)
Het eindresultaat

Skeg

Met een skeg kan je oploeven van je boot tegengaan, de meeste zeeboten hebben vanaf de fabriek al een skeg, mijn oude Anas Acuta echter niet, dat heeft al eens veroorzaakt dat ik een koerssleep nodig had, dat wil ik niet weer meemaken dus ga ik een skeg inbouwen. Een best wel spannende en niet echt goedkope klus.

De skeg is het meest effectief als ie flink naar achter word geplaatst. bovendien kost dat ook minder bagageruimte. Het nadeel is dat je dan op een moeizaam bereikbare plaats moet werken.

Aftekenen, controleren, laten controleren en zelf nog eens controleren. Dan de zaag erop en iets te klein uitslijpen dat gat. Passen, vijlen en weer passen tot het netjes past. Stap één was al diep ademhalen, stap twee toch wel. Met plakband de zaak vastzetten aan de buitenkant en dan met polyester en glasband aan de binnenkant een stevige en waterdichte verbinding proberen te maken. Dat lukt grotendeels maar niet helemaal naar wens. De zaak laten uitharden en even een paar dagen laten rusten.

De plek van de bedienkast heb ik lang over nagedacht, construktief is vlak naast de kuip het simpelst maar voor comfort moet ie juist weer vrij ver naar voren zitten met als bijkomend probleem dat je dan met je knieen er tegenaan zit. Het compromis is dus ergens in het midden. Om persoonlijke redenen wil ik de kast met de linker hand bedienen, dat maakt constructief nix uit natuurlijk. Een mooi passend gat slijpen en de kast erin vastzetten met polyesther is simpel in vegelijking me de skegkast zelf, via de kuip kan je er ruim bijkomen. De doorvoer van de kabelleiding voor bediening is ook niet echt ingewikkeld, een gat op maat boren en dan aan twwee kanten een moer vastdraaien. De kabelleiding druk je zo vast in de doorvoer en in de kasten (kan daarna ook niet meer los), het vastzetten van die leiding door de boot heen is van later zorg.

De kabel door de leiding drukken blijkt lastig, op advies met een dremel glad af laten slijpen helpt ook al niet echt, de argeloze opmerking om vanaf de andere kant eens te proberen blijkt goud waard. Met nog wat kabeldoorslijpen en vastdraaien zit de skeg op zn plek en werkt...

Om de stevigheid te vergroten heb ik tussendoor besloten en al voorbereid om met pvc riool pijp een verbinding met het bovendek te maken, dat is dus zagen, passen en vijlen. Alvast wat glasbandjes vast lamineren op die pvcbuis. Het passen en plaatsen is natuurlijk lastig ver achter in een boot met een klein luik maar met behulp van een langere arm lukt dat toch.

Nog een paar dagen wachten op beter weer en voldoende moed om met polyesterplamuur de zaak echt vast te zetten.

BartB

klusfoto
Materiaal meenemen
klusfoto
Materiaal laten meenemen
klusfoto
Polyesterdoosje
klusfoto
Moed indrinken
klusfoto
De skegkast
klusfoto
En de rest
klusfoto
Leiding moet naar achter bij dit model
klusfoto
Zo moet ie er dus in komen
klusfoto
Het te maken gat afplakken
klusfoto
Nog even diep adem halen
klusfoto
Daar gaat ie dan
klusfoto
Zo ziet de binnenkant eruit
klusfoto
Een vernielde boot?
klusfoto
Restjes plakband wegpoetsen
klusfoto
Passen en passend maken
klusfoto
Ja, het past nu wel
klusfoto
Kabelleiding alvast in de kast en de zaak op zn plek zetten
klusfoto
De onderkant dichtplakken met ducktape
klusfoto
Alles er klaar voor? Dan gif mengen
klusfoto
Een lange arm lenen
klusfoto
Arm bijna nog te kort
klusfoto
Zelf ook ff inteligent naar binnen kijken
klusfoto
Boot achterover om de polyester er beter in te laten zakken
klusfoto
Bijna helemaal goed
klusfoto
De bedienkast
klusfoto
Daar gaat ie weer
klusfoto
Ook hier iets bijwerken
klusfoto
Met polyester vast plakken
wordt vervolgt, helaas heb ik geen foto's van de vertikale versteviging gemaakt.

Kiellijn

Met name zeeboten slijten snel op de kiel door het aanlanden op zandstranden. Om te voorkomen dat de bodem lek raakt kan je een extra kiellijn van glasvzelmat en polyester aanbrengen.

Begin met schuren en ontvetten van het te beschermen oppervlakte. Leg dan het glasband los over de boot. Met afplakband en eventueel krantenpapier plak je de zijkant van de lijn af. De band zelf kan je met dunne strookjes plakband ook vastplakken, aan de uiteinden flink vasttapen dan blijft het tijdens het insmeren goed op de plaats zitten. De uiteinden kan je later afknippen en wegschuren, de plakbandjes in het midden kan je tijdens het uitharden alsnog verwijderen en bijwerken of later in een tweede ronde afwerken. Ik heb gekozen voor band van 2,5 cm breed, dat staat wat eleganter dan 5 cm. Langs en over de zojuist geplaatste skegkast plak ik aan beide kanten glasband, beter waterdicht en weer iets steviger.

Als alles op de plek zit ben ik de polyester gaan mengen met harder en dan aanbrengen met een goedkope kwast. Omdat polyester niet echt gezond is en byzonder hardnekkig te verwijderen is draag ik een overall en handschoenen. De kwast en mengbeker kan je met thinner reinigen. Als de polyester bijna hard is haal ik de afplaktape weg en kan dan nog net wat onvolkomenheden bijwerken. Het resultaat ziet er goed uit.

BartB