Nieuws

KV Ossa enthousiast over rolling class Helen Wilson

ingezonden: 2011-06-20 22:50

foto: MikevA

fotoEen divisie van KV Ossa, vier mannen en drie vrouwen sterk, toog afgelopen weekend naar camping Stoetenslagh te Rheezerveen voor de clinic Groenlandeskimoteren door Helen Wilson, een specialist op dit gebied. De clinic werd gesponsord door het ons welbekende Kanocentrum Arjan Bloem te Wormer en kanofabrikant Tahe Marine. Verschillende modellen groenland kajaks waren speciaal voor deze clinic beschikbaar gesteld. De clinic werd georganiseerd door Freek en Andr?, die ons door middel van mailings al de nodige voorpret hadden bezorgd.

Enkele Ossaleden hadden de DVD Simplifying the Roll vooraf grondig bestudeerd, hierop wordt door Helen getoond op welke wijze de eskimoteer- technieken worden aangeleerd, fouten worden voorkomen of opgelost en gevorderde achterwaartse en voorwaartse rollen worden uitgevoerd. Helen zag er in het echt exact zo uit als op de film, gehuld in een neopreen tuliq en wollen groenlandmuts over de blonden lokken. Helen verzorgde vier clinics van elk zes deelnemers. De volwassen deelnemers van KV Ossa werden op zondagmorgen ingedeeld, zodat we de kunst op zaterdag al konden afkijken. Dat zou een eitje worden!

Het programma begon om acht uur met Yogales. Dit zou voor soepele spieren en gewrichten zorgen, waardoor het rollen nog beter zou gaan. Ik merkte dat het tijd wordt om dat vaker te doen, want hier en daar bleken de spieren ernstig te protesteren. Helen vertelde dat zij elke dag haar yoga oefeningen thuis doet en een keer per week hiervoor een sportschool bezoekt. Als klapstuk van deze behendigheidsoefeningen demonstreerde Helen een 'paddletrick', waarna wij hebben getracht dit te kopi?ren met als gevolg dat ik ernstig in de war raakte met het stokje. Ze zegt dat het 'steeds beter gaat' als je dit blijft oefenen.

Vervolgens startte de clinic eskimoteren om half tien met een interview voor de TV en een demonstratie door Helen. Zij beheerst alle 35 verschillende technieken en heeft er -naast de wedstrijdrollen- ook nog enkele zelf bedacht 'for fun'. Daarna ging Helen nader kennismaken met de groep om het niveau en de wensen van de deelnemers te vernemen en kregen we een warming up. We mochten om toerbeurten een rekoefening bedenken, die wij vervolgens gezamenlijk moesten uitvoeren. Gelukkig waren wij er allen op gekleed om met een denkbeeldige kajak te oefenen in het water, want het was best fris! Het waaide dit weekend flink en de zon liet zich schaars zien op zondag. Dat het ook regende deerde niet, want het betrof immers een watersport en nat werden we zeker. We lagen in koppels van twee op de rug in het water te drijven met een groenlandpeddel en maakten de basis beweging van het eskimoteren; wenkbrauwen richting water en en op beide schouders evenveel druk op het water, zijwaarts bewegen en met de knie licht optrekkend weer terug.

Vervolgens konden we allen onze vooraf gepaste demonstratiekajaks pakken en toen begon het echte werk. Helen kwam naast de deelnemers staan om specifieke technieken te oefenen en aanwijzingen te geven. De aanvangniveau s verschilden, maar aan het eind van de clinic kon iedereen minimaal de 'extended roll'. Enkelen leerden ook de 'butterfly', de 'prayroll', de 'shootingroll', de 'brickroll', de rol met de norshaq (klein houtje als hulpmiddel voor de harpoen) en de 'handroll'. Kreten van vreugde van Mona en Annelies schalmden over het meertje als er iets nieuws lukte! De mannen, Mike en Bart genoten meer in stilte. Feitelijk is het groenlandrollen niet moeilijk als de basishouding er goed in zit en het kost bijzonder weinig kracht om op deze wijze jezelf te kunnen redden bij omslaan. Oefening baart kunst en soeplesse, zal ik maar zeggen. Naast Helen werden we ook bijgestaan door Freek, Andr? en Axel, die ook veel ervaring hebben met deze roltechnieken. De clinic werd afgesloten met een rondje voorwaarts varen met de groenlandpeddel, wat toch een specifieke techniek vereist, waarbij de rompdraai belangrijk is, duwen met open handen en de peddel soepeltjes zijn weg door het water te laten vinden.

De twee zonen van Mike waren zondagmiddag aan de beurt, ze konden het niet afwachten en hadden zaterdag natuurlijk al geoefend. Ik vond het opvallend hoe behendig zij met de groenlandkajak en peddel waren. Volgens mij krijgt dit enerverende weekend bij de deelnemers van KV Ossa zeker wel een vervolg. We zullen de komende tijd -aangestoken door het Helen Wilson virus- veelvuldig voor de steiger van Ossa te zien zijn!

Tot slot wil ik namens de deelnemers van KV Ossa Helen, Freek, Andr?, Arjan, Arend, Tahe Marine en camping Stoetenslagh hartelijk danken voor dit schitterende weekend op een wonderschone locatie! Enne...natuurlijk ook iedereen die dit alles heeft vereeuwigd door middel van de lichtgevoelige plaatjes...

Delissea

laatste wijziging: 2011-06-22 08:25

Meer nieuws:

2018-10-20, Lichtjes in Alkmaar
2018-10-20, Oliebollentocht
2018-04-23, Rondje Noorderhaaks
2017-11-11, Zwembadtraining in aantocht
2017-09-19, Uitslagen Kanotriatlon 2017
2017-08-26, Lichtjesavond Langedijk 2017
2017-07-07, Openingstocht 2017
2017-05-18, KVT tocht Den Helder - Texel 6 mei 2017
2017-04-23, Schoonmaakdag 22 april
2017-04-01, Startschot


Schrijf zelf nieuws.ouder nieuws