Nieuws

Amsterdamse grachtentocht

ingezonden: 2011-09-06 16:20

Zaterdag 3 september 17:00: bootjes op de trailer en op naar het Ganzeneiland in de Sloterplas. Daar zit kv Slotervaart, die jaarlijks het eerste weekend van september het "grachtentochtje Amsterdam" organiseert.

Er gaan 160 mensen in kanos en kajaks het rondje van ca. 23 kilometer varen, ingedeeld in drie groepen.

Wij negenen zitten in groep ??n en mogen om 19:30 starten, netjes begeleid door een tochtleider achterop in een C10 en twee man in een kajak. Twee Canadezen, waarvan een gevuld met Duitse piraten completeerde ons groepje.

Vanaf het Ganzeneiland varen we door een krap slootje met veel, half onder water drijvende houten stammetjes, die onder de kajaks door wrijven. Na een stukje in zuidelijke richting gaan we links af langs de Plesmanlaan tot de sluis, waar we moeten overdragen. We worden hier hulpvol bijgestaan door onze begeleiders.

Bij de stoplichten staan leden van kv Slotervaart die voor klaar-overs spelen. Complimenten voor de organisatie. Tja als je zoiets voor de ca. 30e keer organiseert ken je inmiddels het klappen van de zweep.

Voor we opnieuw te water gaan wordt, op verzoek van de toerleiding, de diverse verlichting, vallende onder het kopje "360 graden rondschijnend wittoplicht", aangestoken. Te zien waren mastjes, al dan niet zelf geknutseld, lichtgevende oorbellen en Willie Wortellampjes op een petklep of in paardenstaarten. Ook worden er, met tegenzin(broeierig weer 28 gr.C.), spatzeilen aangetrokken om baldadige hekgolven in ieder geval buiten de kuip te houden.

Dan snel op weg, via het slingertje Warmondstraat, Postjeskade, Baarsjesweg de vaart langs de Jacob van Lennepkade richting centrum af. Aan het einde belanden we op de vaart langs de Nassaukade waar we rechts af slaan richting Leidseplein.

Ter hoogte van jeugdtheater "De krakeling" worden we tegemoet gevaren door een bootje met wat meer motorvermogen. Zodra de "schipper" van dit ding ons ontdekt drukt hij abrupt de gashendel naar voren. Na grijnzend te hebben geconstateerd dat dit resulteerde in een lekkere hekgolf haalt hij het gas er weer vanaf om rustig toe te kijken hoe die kajakjes langs stuiteren(geintje).

Enfin, na deze demonstratie van smakeloze Amsterdamse humor stampen we over de hekgolf en zijn talrijke echo s linksaf de Leidse gracht op. Even een blik op de Melkweg en dan rechtsaf de Prinsengracht op. Die varen we helemaal uit, waarna we, ter hoogte van Carr?, linksaf de Amstel op varen. Onder de bekende magere brug door richting de Stopera. Langs de Oude schans en meteen linksaf door de Rechtboomsloot belanden we langs de Geldersekade richting het centraal station. Twee keer onder de prins Hendrikkade doorstekend(krap en donker) varen we ineens onder het bruggetje van de Zeedijk door. Stampvol daarboven op de brug en de dijk. Bij de splitsing Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Achterburgwal blijkt de laatste in verband met kadeonderhoud te zijn afgesloten. Dat wordt dus niet door, de door toeristen zo geliefde, rodelampjesgracht.

OK, dan maar rechtdoor. Dan komt ons een rondvaartboot tegemoet. Iedereen gaat, zoals het hoort, langs stuurboord kant: ruimte zat. Dat was echter van zeer korte duur. Zonder verder akoestische aankondiging wordt de boegschroef aangezet en word ik op een haar na gesandwiched door Wim Kan en zijn, aan mijn stuurboordzijde afgemeerde, collega-boot. Alhoewel mijn van wasteiltjes plastic vervaardigde kano best wel tegen een stootje kan en niet zo gauw krast, heb ik geen enkele behoefte dat in de praktijk uitputtend te testen.

Aan de railing staat een rondvaartbootmedewerker (dat is een leuke voor galgje of scrabble) die mij vraagt waar ik mee bezig ben. Goh, die vraag zou ik hem ook wel even kunnen stellen (grom). Later hoor ik van mijn collega dat in Amsterdam voor fietsers, taxi s(van deze eerste twee wist ik het al wel) en rondvaartboten heel veel niet op schrift gestelde rechten gelden. Met de schrik vrij langs de Bulldog waar de onvervalste nederwietluchten ons zelfs op het water tegemoet komen waaien(of is het juist op het water, dat die lucht blijft hangen?).

Vanaf een bruggetje worden heteluchtlampions opgelaten zeker een stuk of tien: een leuk gezicht. Alleen is de brandweer er niet zo blij mee geloof ik. Aan het einde belanden we via de Grimburgwal langs de vaart van het Rokin waar we richting de Munt varen en draaien de Singel op langs de arken met kassen er op. Door het inmiddels late tijdstip zijn alle planten en bloembollen verkopers al naar huis en ziet het er een beetje donker en troosteloos uit.

We steken van de Singel ergens door naar de Prinsengracht(deden we dat nou via de Brouwersgracht? Weet ik niet meer). We varen langs de Wester waar vanuit de kroegen de onvervalste Jordanese muziek ons tegemoet schalt. Voor de echte liefhebbers een geweldige ervaring(?!). Een stukje verder belanden we weer op het traject de stad uit richting beginpunt. Sluisje/overdragen. Iedereen in zijn boot? Ja? Dan kan het nu beginnen met regenen.

Nou ja dat kon de pret al niet meer deren. Sloot met overhangende takken welke nu stikdonker is. Vanuit de organisatie hebben ze breeklichtjes in de overhangende takken gehangen. Weer een voorbeeld van prima geregeld. Boten uit het water en dan natuurlijk het hoofddoel van deze leuke onderneming: het afsluitende ijsje. Sommige maken zelfs een ronde dansje als ze via een interne ruil een chocoladecornetto in plaats van een chocoladekersencornetto kunnen bemachtigen. Even kort genieten bij het kampvuur en dan naar huis. Als later thuis de boten weer in de loods zijn gedrapeerd is het inmiddels kwart voor ??n. Zachtjes doen bij het thuis komen en oogjes dicht en snaveltjes toe zouden ze vroeger zeggen.PeterMe

laatste wijziging: 2011-09-06 20:07

Meer nieuws:

2018-10-20, Lichtjes in Alkmaar
2018-10-20, Oliebollentocht
2018-04-23, Rondje Noorderhaaks
2017-11-11, Zwembadtraining in aantocht
2017-09-19, Uitslagen Kanotriatlon 2017
2017-08-26, Lichtjesavond Langedijk 2017
2017-07-07, Openingstocht 2017
2017-05-18, KVT tocht Den Helder - Texel 6 mei 2017
2017-04-23, Schoonmaakdag 22 april
2017-04-01, Startschot


Schrijf zelf nieuws.ouder nieuws