Nieuws

Veertig jaar kanovaren met Mart Visser

ingezonden: 2012-01-30 22:53

foto: RiaD.

fotoMart werd op de nieuwjaarsreceptie door Jan gehuldigd wegens het verkrijgen van de door Mart zo felbegeerde gouden speld van de NKB. Ondergetekende heeft Mart vervolgens ge?nterviewd bij hem thuis. Al bladerend in een dik fotoboek met kanofoto?s, vertelde Mart dat zijn passie voor kanovaren is begonnen, toen zijn vader een tweepersoons kano op de kop had getikt. Mart was destijds vier jaar oud en zijn vader had een zand- en grindbedrijf aan het Spaarne in Haarlem. Zijn vader liet de kano met Mart er in met een hijskraan in het Spaarne zakken. Hij ging ermee spelen met jongens uit de buurt. De kano raakte op een gegeven moment versleten, hij was inmiddels getrouwd, en de kano lag op de werf. Hij heeft er plankjes op getimmerd, want geld voor een nieuwe was er niet. Het was oorlogstijd. Uiteindelijk belandde zijn eerste kano in de kachel. Het bedrijf van zijn vader werd in beslag genomen door de Duitsers en werd een hout- en kolenopslagplaats.

Mart en zijn vrouw kregen twee kinderen; een jongen en een meisje. Zij hadden in Haarlem een huis gekocht, na zeven jaar verhuisden zij naar Assendelft. Daar woonden zij eveneens zeven jaar. Mart bouwde zijn eigen K1 in de garage. Ook bouwde hij een eigen solo zeilschip voor wedstrijden, een ?piraat?, een wedstrijd zeilboot voor zijn kinderen en later nog een zeilschip. Voor zijn dochter heeft hij een K2 op de kop getikt.

Hij was inmiddels met het gezin naar Heerhugowaard verhuisd. Watersportvereniging Olympus werd in 1971 mede door Mart opgericht. Mart organiseerde sinds 1975 de Elfstedentocht wel zeven keer en daarna werd het door KV Ossa (lees Mart) georganiseerd. Hij kan zich de eerste keer nog goed herinneren. Normaliter werd de Elfstedentocht alleen door motorboten gevaren. Mart heeft dit met enkele kanomaten voorgevaren en gaf door aan de organisatie welke faciliteiten er voor kano?rs benodigd waren. Toen de tocht gevaren werd, bleek alles tot in de puntjes geregeld. Mart vaarde dan vervolgens met enkele maten over het IJsselmeer nog even terug naar huis.

Vervolgens organiseerde Mart vanaf 1988 de Noord Holland trektocht, een vierdaagse kanotocht van Heerhugowaard naar Den Helder. Hij heeft deze tocht twee keer gevaren. In al die jaren heeft Mart wel 200 vaantjes gespaard. Hij heeft jarenlang meegedaan met de wedstrijdsport. Ze hadden met een groep wedstrijdvaarders een oude geluidswagen van de familie Wouters omgebouwd om met een trailer naar de wedstrijden te gaan. Ze deden onder meer mee met de Rottermerenmarathon en de Veluwerally. Onlangs heeft hij de vaantjes opgeruimd.

Terugkijkend op al die jaren, is hij van mening dat de trektochten hem toch het meest zijn bijgebleven. Hij vertelde over de Wezertocht, een meerdaagse kanotocht in Duitsland vanaf de Fulda richting Waddenzee in het Noorden. Ook is hij een keer vanaf Nederland naar Duitsland gevaren over de Linge per Canadees. Er moest steeds worden overgedragen. Op de terugtocht vaarde Rinus, zijn zoon, voorop. Elke keer was een meter hoogte verschil. Ze namen deze barriere per boot, maar ??n keer bleek het hoogte verschil te groot en ze belandden met kano en al onder water. Mart heeft ook eens gekampeerd op de middenstip van het voetbalveld van FC Utrecht. Hij heeft nooit een bekeuring gehad.

Mart is altijd al bestuurslid van KV Ossa geweest. Tot de scheiding met de roeiers in 1992 was hij voorzitter. Hij hield zich veelal bezig met het bouwen van loodsen. De eerste loods werd in 1991 geschonken door de Gemeente Heerhugowaard. Dit was een oude brandweerkazerne van de Beukenlaan. Ze hebben deze afgebroken en op ons terrein weer opgebouwd. Op verzoek van de Gemeente moest er een schuin dak op in plaats van een plat dag. Twee jaar later donderde de boel in elkaar omdat er teveel boten in gestald waren. De oude loods werd opnieuw gebouwd met nieuwe stutten, aldus Mart. De Gemeente schonk 25.000 gulden voor de nieuwbouw. De oude loods is later in de brand gevlogen, hij werd toen door de roeiers gebruikt. Wij hadden toen al een nieuwe loods. Na de brand hebben de roeiers de romneyloods gebouwd. Mart heeft geregeld dat de nieuwe loods gebouwd werd en de tweede loods werd uitgebreid.

Mart is sinds 2000 voorzitter van de Stichting Ondersteuningsfonds om kanoverenigingen te kunnen ondersteunen bij grote uitgaven. Zij kunnen geld lenen en zonder rente aflossen. Wellicht wordt dit fonds in de nabije toekomst opgeheven. Ook vertelde Mart dat hij bestuurslid is van de waterwegen Heerhugowaard onder meer ten behoeve van de kanoroutes.

Tot slot kan vermeld worden dat Mart jarenlang schoolkano heeft gegeven aan scholieren van Middelbare Scholen. Hij heeft hiertoe ooit een opleiding tot kano-instructeur gevolgd in Amersfoort samen met Paul en Marijke. Hij zou graag doorgaan met schoolkano instructie, maar de bouwplannen in Broekhorn en gezondheidsproblemen met de spieren belemmeren dit momenteel.

Mart kijkt met trots naar zijn gouden speld. Hij vertrouwde mij toe dat hij eveneens een herinneringsspeld wegens bewezen diensten aan de NKB heeft kunnen bemachtigen.

Mart, van harte gefeliciteerd met de gouden speld! We hopen je weer snel te zien op het water!

RiaD.

laatste wijziging: 2012-01-30 22:57

Meer nieuws:

2018-10-20, Lichtjes in Alkmaar
2018-10-20, Oliebollentocht
2018-04-23, Rondje Noorderhaaks
2017-11-11, Zwembadtraining in aantocht
2017-09-19, Uitslagen Kanotriatlon 2017
2017-08-26, Lichtjesavond Langedijk 2017
2017-07-07, Openingstocht 2017
2017-05-18, KVT tocht Den Helder - Texel 6 mei 2017
2017-04-23, Schoonmaakdag 22 april
2017-04-01, Startschot


Schrijf zelf nieuws.ouder nieuws