Nieuws

Wildwatervaren in Arras

ingezonden: 2013-06-12 10:17

foto: Marianne S.

fotoWildwater varen in Arras

In het weekeinde van 8 en 9 juni waren wij met de TKBN naar de wildwaterbaan in Arras. Daar aangekomen een rondje handen schudden, we hadden een groot maar hobbelig grasveld met her en der een paar tenten die er allemaal bij hoorden. De meeste namen ben ik (helaas) al weer kwijt maar het was een zeer gemęleerd gezelschap.

Uiteraard een aantal leden van “De Goudse peddel” die mede verantwoordelijk waren voor de organisatie maar ook een grote groep Belgen uit de omgeving Mol. Een aantal was reeds vrijdag gearriveerd, zelf waren we tegen twaalven aanwezig en daarna kwamen nog diverse auto’s met boten aanrijden. Zaterdag was het echt heerlijk weer, na het opzetten van de tent klaar voor de koffie. Helaas bij het uitpakken van het keukengerij wel borden en bestek, een kooktoestel maar geen pannenset of fluitketel. De buren boden uitkomst en na het lenen van ook nog eens twee stoeltjes konden we ons voor de tent installeren.

Buren nogmaals hartelijk bedankt.

Vanaf twee uur mochten we de baan op, maar de eersten gingen al om een uur of een het water in. In de uitloop van de baan werden de eerste rondjes gedraaid, even naast de stroom op varen, indraaien en … plons! Als dat stromende water grip krijgt op de zijkant van je boot kun je het wel vergeten. Ja ze hadden het wel goed uitgelegd maar de praktijk is weerbarstig. Na een paar keer oefenen konden de meesten zowel linksom als rechtsom traverseren en was het bijna twee uur, tijd voor het echte werk.

Via een omloop stroompje naar het begin, op de lopende band naar boven. Dat is mooi makkelijk, niet elke keer uitstappen en trapje op maar gewoon de goot in en de band begint te draaien. Boven glij je vanzelf het water in en scharrelden we naar het begin om even over de rand te kijken. Oei, wat een kuil en gelijk daarachter kolkend en gorgelend water.

Daar gaan de eerste dames en heren met enige ervaring. Schijnbaar moeiteloos voer men door het stromende water om al snel de boot achter een pilon te parkeren. Dat moest ik ook kunnen ……

Even moed verzamelen en dan gaan! Dansend en springend zwalkt de boot van links naar rechts en weer terug. Met een beetje geluk ben je zo beneden, maar een stuurfoutje of iets te enthousiast corrigeren zorgde ervoor dat er verschillende boten leeg naar beneden komen. Even later gevolgd door een peddel en de onfortuinlijke kanovaarder. Opnieuw enige theorie en wat tips and truckjes, de boot legen, moed inpraten, weer instappen en weer naar boven. Denk je eindelijk dat het wat beter gaat en dan komen er steeds meer grote rafts in de baan die vrijwel stuurloos zijn en van de ene oever naar de andere oever dansen waarbij passagiers ongepland de raft verlaten en de raft zelf af en toe een kano torpedeert. Om vier uur is iedereen wel klaar en verlaten we moe maar voldaan het water.

Zondag mogen we om twaalf uur de baan op, een aantal probeert het al eerder maar wordt onverbiddelijk weggestuurd, men is bezig met examens waarbij een aantal kandidaten moet laten zien hoe ze de versnellingen passeren, een keerwater pakken en traverseren. Ook het gooien met een werplijn komt aan de orde.

Om twaalf uur gaan wij los, we hebben de baan zo goed als alleen voor onze groep en kunnen lekker oefenen. Uiteindelijk vaart iedereen de stroomversnelling af zonder in de problemen te raken en begint het spelen. Overal waar het enigszins mogelijk is een keerwater pakken en een extra rondje, een paar weten zelfs hele stukken tegengesteld te varen.

Ik besluit om zondag de poloboot te gebruiken en draai een aantal rondjes, de vierde keer iets te overmoedig en de onderkant van de boot is even zichtbaar. Gelukkig weet ik hem weer rechtop te krijgen en dobber ik meer achteruit als vooruit naar het eind van de baan om bij te komen. Nog een paar rondjes in het polyester maar als ik een keer goed op een ramp kom en de boel begint te kraken hou ik het voor gezien. Toch maar weer in de tupperware badkuip nog een paar rondjes relaxt naar beneden.

Het wordt steeds rustiger in de baan, hier en daar is men de boten aan het laden en tegen twee uur is vrijwel iedereen vertrek gereed. Ook wij staan op het punt om te vertrekken, nog even bij de organisatie gemeld dat als zij weer voor het mooie weer zorgen, wij volgend jaar graag van de partij zijn.

Piet S.

laatste wijziging: 2013-06-13 17:25

Meer nieuws:

2018-10-20, Lichtjes in Alkmaar
2018-10-20, Oliebollentocht
2018-04-23, Rondje Noorderhaaks
2017-11-11, Zwembadtraining in aantocht
2017-09-19, Uitslagen Kanotriatlon 2017
2017-08-26, Lichtjesavond Langedijk 2017
2017-07-07, Openingstocht 2017
2017-05-18, KVT tocht Den Helder - Texel 6 mei 2017
2017-04-23, Schoonmaakdag 22 april
2017-04-01, Startschot


Schrijf zelf nieuws.ouder nieuws