Toervaren

Bij kano vereniging Kanowaard varen we elke woensdagavond en zaterdagochtend met een groepje mensen.

overdraagWe halen onze kano's uit de loods en brengen die naar het water. Daar wachten we tot iedereen met de kano in het water ligt. Dan varen we door het kanaal richting Oudkarspel. We moeten hierbij wel even rekening houden met de roeiers die dan ook aan het varen zijn en met de golven van een enkele boot die ons passeert. Het vaart dus best rustig. Af en toe schrikken de watervogels van ons en vliegen ze opeens op of rennen ze weg over het water; futen duiken vlug onder en visjes springen boven het water uit. En wat te denken van die prachtige Hollandse luchten?

Niet iedereen vaart in het zelfde tempo maar bij de overdraag, een stukje voor de sluis, wachten we weer op elkaar. Dan drinken en eten we wat en leggen we onze kano's over de dijk in de achtergelegen sloot. Vandaar varen we door het 'Duizend eilanden rijk'. Hier kijk je je ogen uit naar die grote huizen en mooi aangelegde tuinen op de eilanden en de eilandjes zonder huizen met heel veel bomen en struiken. Hier zijn veel waterdieren te zien zoals eenden, meerkoeten, zwanen, reigers, waterhoentjes en nog veel meer. Met mooi zwoel weer moeten we even oppassen voor passerende motorbootjes in de smalle slootjes, maar meestal is het rustig.

doorgangWe varen verschillende routes door dit gebied. Soms met veel bochtjes (goed voor de techniek) en soms juist een route die leidt langs de twee meertjes die daar liggen.

Na een tijdje varen moeten we door een smalle doorgang en dan zijn wij in het Oosterdel gebied. Hier zijn alleen akkertjes en ook heel veel waterdieren. Motorbootjes mogen hier niet komen, alleen fluisterbootjes, dus is het heerlijk rustig varen.

Bij de overdraag vlak bij Kanowaard aangekomen stappen we weer over en zijn wij weer bij de loods.

avondHet mooie van dit tochtje is dat je deze het hele jaar door kunt varen. Je ziet de prachtige natuur in de verschillende seizoenen aan je voorbij trekken. In de zomer vaar je tijdens heerlijk zwoele avonden; als de herfst begint en het steeds vroeger donker wordt genieten we enorm van het uitzicht over de Oosterdel. Je ziet de lucht verkleuren in prachtige tinten, het warme licht schijnt over de eilanden en de weerspiegeling op het water blijft wonderschoon. We blijven dan altijd even liggen op het water en iedereen is vanzelf even stil. En nog later in de herfst varen we in het donker, met alleen het 'vuile' licht van de kassen van Heerhugowaard dat neerschijnt op het water en de lichtjes die gevoerd worden op de kano's. Echt donker is het er nooit. En stel je eens voor dat je in de winter vaart als er sneeuw ligt... en dan de lente, als alles weer begint te bloeien... Genoeg reden om dit tochtje eens mee te varen want het verveelt nooit.

Ook worden er regelmatig door onze toercommissie andere tochten georganiseerd in ander vaarwater door heel Nederland. Deze tochten staan op onze vaarkalender. Dan spreken de deelnemers, die zich vooraf hebben opgegeven, af bij de loods en rijden ze gezamenlijk met de auto's en de kajaks op het dak naar de betreffende startplaats. Niet iedereen heeft een auto of dakdragers, maar er kan altijd wel met iemand worden meegereden. Ook is het mogelijk om met tochten, die door andere kanoverenigingen of kanobonden zijn georganiseerd, mee te varen.Niet alleen is het mooi om de natuur elders te ervaren maar het is ook heel gezellig om andere mensen te ontmoeten. En, omdat iedereen tenminste één gedeelde interesse heeft (het kanovaren) , is het makkelijk om contact te maken. Bij het lezen van de tochtverhalen op deze site krijg je een idee welke mogelijkheden er zijn.

waterpoort