Wie zijn wij?

introductie kajakvaren

Kanowaard is een kanovereniging die zich bevindt op een ideale stek, aan de Westdijk te Heerhugowaard, onder de dijk van het kanaal Alkmaar-Kolhorn. Van hieruit zijn het Oosterdel, Waarland en de Alkmaarse grachten eenvoudig varend te bereiken. Elke zaterdag (vanaf 09.45) en woensdagavond (vanaf 18.45) varen we in het Oosterdel, ons schitterend thuisgebied.

Kanovaren is een sport voor iedereen! Vanaf een jaar of negen kunnen kinderen tochtjes meevaren. Een maximumleeftijd is er niet, je moet alleen wel goed kunnen zwemmen. Het fijne van het varen is dat je altijd buiten in de natuur bent en dat geeft een heerlijk gevoel. Ook de diversiteit van het varen zoals varen op vlak- of grootwater, zeevaren, wildwatervaren, kanopolo en wedstrijdvaren spreekt tot de verbeelding. Voor elke onderdeel kan een ander type kano worden gebruikt. Meer informatie hierover vindt je op deze site onder het kopje: 'disciplines'.


wekelijkse rondje Op de open dag, die elk jaar in het voorjaar wordt gehouden, kan je proefvaren in één of meer van onze verenigingsboten om eens te kijken of kanovaren iets voor je is. Op andere dagen is proefvaren vaak ook wel mogelijk maar dan moet je wel tevoren contact opnemen. Na de open dag organiseren we een introductiecursus. Daar leer je de techniek, kennis en de vaarregels om veilig te kunnen varen.

Na deze introductiecursus heb je voldoende kennis en vaardigheid om met niet te lange toertochten of het wekelijkse rondje mee te varen. In de wintermaanden geven we een cursus in het zwembad waarbij allerlei veiligheids- en reddingsoefeningen worden aangeleerd zoals steunen, scullen en eskimoteren.

Als je steeds enthousiaster bent geworden en de basis goed onder de knie hebt kun je eventueel kennismaken met de diverse disciplines van de kanosport, je vindt ze in het menu links. De meeste leden varen regelmatig een vlakwatertoertocht mee. Daarnaast kiest een steeds grotere groep ervoor om ook de ruimte en het natuurgeweld op groter water op te zoeken, zoals het IJsselmeer, de Wadden- of Noordzee. Je kunt daar in alle rust naar zeehonden kijken of juist de zoute spetters in je gezicht voelen als je van een golf naar beneden ploft. De zee is altijd weer anders.


branding Momenteel worden wedstrijdvaren en kanopolo niet actief beoefend bij Kanowaard maar het kan zomaar weer actueel worden. Voor wildwatervaren wonen we niet gunstig, de branding is echter een prima alternatief en goede training voor je 'white water skills'. In de zomer gaat een groep van onze vereniging elke maandagavond naar Hargen aan Zee om met zeekajaks of wildwaterboten in de branding te spelen, ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Kanowaard heeft notarieel goedgekeurde statuten en was aangesloten bij de Nederlandse Kano Bond (NKB), echter hebben we die bond verlaten bij de oprichting van het watersportverbond. Momenteel zijn wij aangesloten bij de TKBN en met andere landelijke organisaties zoals bijvoorbeeld Peddelpraat hebben we ook goed contact.