Wildwatervaren

Kanowaard niet echt gericht op wildwatervaren, om de simpele reden dat we geen wildwater in de buurt hebben. Toch gaat een enkeling wel eens wildwatervaren bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer, waar een heftige kunstbaan is ingericht. Je moet dat van te voren reserveren en bij een minimaal aantal deelnemers gaat de baan open. Het is zelfs voor gevorderden nog pittig, zodat een instructeur geen overbodige luxe is.

Een keerwater is een plek in de stroom waar het water de andere kant uit stroomt, bijvoorbeeld achter een boom (of een krib). In een keerwater kun je dus even wachten op de rest van de groep.
Ook gaan er wel eens enthousiastelingen mee met het Paaskamp van Peddelpraat in Luxemburg of gaan rond die tijd varen in de Eifel. Het water is dan nog zeer koud, zodat de uitrusting zeker winterproef moet zijn. In Luxemburg en de Ardennen mag maar een bepaald deel van het jaar gevaren worden, zelfs dan is vaak een vergunning vereist. In andere landen kan ook buiten deze perioden gevaren worden. Er zijn diverse organisaties, zoals Europagaai in Schoorl, waar je je kunt aanmelden. Europagaai geeft ook instructie voor wildwatervaren. De belangrijkste technieken die aangeleerd worden zijn keerwater in- en uitvaren, lage en hoge steunen en eskimoteren. Voorwaartsvaren gaat makkelijker als de deelnemer ervaring heeft op vlakwater, maar de slag is veel korter. De wildwaterpeddel is ook korter dan een toerpeddel en heeft een stevig blad. De kajak bestaat meestal uit PE, vanwege het glijden over rotsen. De eventuele schade kan gerepareerd worden met een speciaal lasapparaat.

Een wals is de golf achter een dam of ander onder water liggend iets, in de hole erachter kan je eindeloos blijven hangen.
Wil je rechtuit varen of juist veel spelen op ´walsen en holes´ of slalommen van het ene keerwater naar het andere? Ten aanzien van wildwatervaren is de kajakkeuze zeer divers, ieder soort rivier vereist een speciaal kajaktype. Er bestaan verschillende wildwaterklassen, van I tot VI, waarbij de moeilijkheidsgraad oploopt van nauwelijks stromend tot onbevaarbaar. Verder weegt bij de kajakkeuze het wildwaterniveau, de doelstelling en het gewicht/omvang van de deelnemer mee.

Boot typen

foto speelboot met carving rails

Speelboot of Freestyle kajak

Deze kajaks zijn dynamisch en grappig om mee te peddelen, maar toch vriendelijk en vergevingsgezind door de balans tussen volume en vorm, waardoor snelheid en draaivermogen niet verloren gaan. Het zijn korte kajaks (1.80-2.00 meter) met een platte bodem, vaak met een zogenaamde carvingrails.

De rails zijn de zijkanten van de (vlakke) bodem, carvingrails zijn een soort gootje in de rails.
carving rails
foto free style river runner

Freestyle kajak / River runner

Deze klassieke allround kajaks zijn geschikt voor surfen, spelen, en gemiddelde rivier afdaling. Ze zijn doorgaans tussen de 2.10 en 2.20 meter lang en iets sneller dan de Freestyle kajaks. Het zijn kajaks om mee te cartwhelen, spinnen en boofen.Cartwhelen is een soort zijwaartse radslag, spinnen is horizontaal draaien en boofen is je boot horizontaal houden bij het afdalen van een waterval
foto creeker

Creeker

Deze kajaks zijn geschikt voor wildwater met watervallen, vanwege het extra volume. Ze zullen niet snel ondersnijden. Ze zijn rond de 2.40 en 2.60 meter en je kunt je hiermee ook aan de moeilijker wildwater klassen wagen (III tot V). Er zijn extra bevestigingspunten voor het aanhaken van lijnen bij moeilijke passages.Bij ondersnijden verdwijnt het achterdek onder water en wordt je instabiel maar kan je wel heel snel draaien
foto klassieke river runner

River running

Een klassieke kajak is stabiel en vergevingsgezind. Deze is geschikt voor dagtochten op wildwater klasse I tot IV. Ze hebben minder volume dan een creeker en de bodem heeft een ronde vorm, waardoor je leuk kunt draaien door middel van ondersnijden en goed kunt surfen op een golf. Ze zijn ook geschikt voor brandingvaren. Deze kajaks worden veelal door beginners en allrounders aangeschaft.Wildwater schaal:
I - Makkelijk
II - Medium
III - Moeilijk
IV - Behoorlijk moeilijk
V - Uiterst moeilijk
VI - Onbevaarbaar
foto slalomboot

Slalomkajak

Deze kajaks worden in de wedstrijdsport gebruikt vanwege de snelheid en wendbaarheid om supersnel te keren, tegen de stroom in, tussen het poortje door en weer naar het volgende poortje te varen. De kajaks zijn iets smaller en langer en hebben een laag volume om snelheid te bevorderen. Ze zijn geschikt voor de gevorderde wildwatervaarder.Uitrusting

De uitrusting voor wildwatervaren is, behoudens de kajak en de peddel, nagenoeg hetzelfde als bij grootwatervaren: Neopreen longjohn, schoentjes en handschoenen (als het bijna vriest), een anorak, zwemvest en spatzeil. Het zwemvest heeft minder zakken, zodat je vrijer kunt bewegen en niet kan blijven haken. Een helm wordt altijd gedragen. Er is minder ruimte voor bagage, zodat dit zich meestal beperkt tot eten en warm drinken voor een pauze onderweg. Een werplijn kan worden toegeworpen om een drenkeling uit een wals of andere minder prettige situatie te trekken. Tot slot is een klein EHBO setje handig om mee te nemen.